Manifest pentru spirit civic

Este trecut de mult de miezul nopṭii și ȋncă dau refresh pe site-uri și scrollez cu frenezie feedul de Facebook, ȋn speranṭa că o să am o surpriză de proporṭii la exit polluri. Cred că nu am mai fost de mult așa de aproape de a crede ȋn Moș Crăciun ca ȋn acest moment.

La aceste alegeri parlamentare, mi-am convins jumătatea sceptică a familiei să voteze. Am plecat ȋn orasul natal să fac asta pentru că nu aveam viză de flotant. Acum un an am ieșit ȋn stradă pentru Colectiv și am vorbit la Radio BBC despre “revoluṭia tinerilor” din Romania și asta a dat curaj și altor prieteni să devină vocali ȋn public. Acum doi ani, am ieșit ȋn stradă pentru situaṭia votului din diasporă — au fost oameni care m-au văzut la televizor sau pe Facebook și au iesit și ei. De fiecare dată, m-am bucurat să trezesc ceva bun ȋn oameni apropiaṭi mie care la rȃndul lor au ȋnceput să-și mobilizeze familiile și prietenii.

Eu sunt din Dolj, deci pentru mine alegerile sunt o chestiune personală. La noi acolo, ȋn ṭara prazului roșu majoritatea familiilor sunt ȋn schismă politică — cu tȃnăra generaṭie care votează schimbarea și progresul către o societate prosperă fără corupṭie și cei mai ȋn vȃrstă care se lasă seduși de campanii nerușinate de dezinformare la televizor sau diverși oameni din teritoriu care le-au cumpărat voturile cu diverse beneficii. Majoritatea prieteniilor mei nu discută despre votat cu familiile, pentru că invariabil se lasă cu scandal.

Eu am fost educată să ȋmi pese! In ’90 cȃnd se forma primul Parlament democratic al Romȃniei după decenii de comunism, bunicul m-a ṭinut pe genunchi (eu desigur mă plictiseam ingrozitor și vroiam desene animate) si mi-a spus: “ Fii atentă, ăsta este un moment istoric”. Și mi-a explicat despre fiecare deputat si senator…aveam 4 ani și știam toate figurile proeminente după nume și prenume!

Mă uit la demografica persoanelor care au ieșit la vot și constat cu tristeṭe că tinerii au absentat masiv. Deunezi, se luau interviuri unor tineri aflaṭi pe pȃrtiile din Predeal, unii nici măcar nu știau cine este președintele Romȃniei.

Cȃnd și cum ȋntre 14 si 18 ani ȋnvaṭă adolescenṭii să fie așa prematur de cinici? Unde li se inoculează ideea că votul lor nu contează…oameni cu care nu au trăit o zi ȋn fostul regim ca să simtă cu adevărat ce ȋnseamnă asta? Ei oare știu că atunci cand vor ȋmplini vȃrsta legală, dacă ei vor ieși toṭi la vot, sunt atat de multi ca pot rasturna situaṭia? Doar ei, dacă se mobilizează pe Facebook sau pe Snapchat, pot inspira generaṭii!

Esti tȃnăr și ieși afară din ṭară, ȋṭi faci excursii ȋn Europa, ieși cu mașina pe autostrăzi și traversezi o ṭară ȋntreagă ȋn 3 ore, ȋṭi place curaṭenia, ordinea și disciplina. La fiecare lucru care ȋṭi place trebuie să remarci și că Romania este o ṭară de cacao și că trebuie sa pleci și că vrei și tu să trăiesti intr-un loc ca ăsta — așa…civilizat. Te uiṭi la filme americane și visezi să ajungi la New York pentru că acolo totul este posibil? Aștepṭi și tu ca bunicii tăi ȋn ’44 să vină americanii să ne salveze din nasoleală?

Cȃnd trăiești toate sentimentele de mai sus, te-ai ȋntrebat vreodată dacă tu ai făcut totul pentru ca ṭara ta să ajungă Franṭa sau Germania? Crezi că pe ei i-au salvat americanii sau providenṭa? Votul boss! Votul și spiritul civic este ceea ce a ridicat și a conservat aceste democraṭii la nivelul economic solid pe care ȋl au.

Te-ai dus mereu la vot? Te-ai informat vreodată care sunt oamenii care ȋṭi reprezintă judeṭul și ce fac ei pentru zona de care aparṭii? Ai renunṭat la o zi pe pȃrtie ca să votezi? Stii măcar ce formă de guvernămȃnt are Romȃnia? Cel puṭin jumătate de ṭară nu știe…dar e ok…că ești și tu ca ei și atunci ce mare chestie! Ai participat in vreo acṭiune organizată de un ONG sau din propria iniṭiativă să faci ceva complet dezinteresat pentru binele comunităṭii din care și tu ai beneficia implicit?

Și dacă te uiṭi la America, uită-te la rezultatul faptului că nici ei nu s-au “obosit” să meargă la vot. Dacă vrem să ȋnvăṭăm ceva de la ei este tocmai asta, toate masele indiferent de culoarea politică trebuie să exercite acest drept. Este atȃt de vital pentru sănătatea unei naṭiuni ȋncat ȋn Australia refuzul de vota este sancṭionat cu amendă!

Ești tȃnăr și chiar nu te pasionează politica si alegerile? Poate te pasionează să știi unde se duce partea aia din salariu pe care tu nu o vezi niciodată. Poate te va pasiona să știi de ce ȋṭi cumperi medicamentele de la farmacie cȃt ești spitalizat. Poate vrei să știi de ce faci o eternitate pe suta de kilometri cu trenul. De ce orice formalitate se rezolvă atȃt de greu ȋn Romȃnia. Vrei să știi de ce ȋn ciuda faptului că muncești mult și cinstit, nu ai demnitatea de cetăṭean pe care o meriti? O meriṭi?

Ai plecat din ṭară și te doare la papuci că acum trăiești ȋn ṭara aia civilizată ȋn care ṭi-ai dorit dintotdeauna? Spune sincer că nu ai gȃndit măcar o dată că tot mai bine este acasă, că ȋṭi place să revii să ȋṭi vezi familia și prietenii și că ȋṭi dorești ceva mai bun pentru locul ȋn care ai copilărit!

Și acum pentru tine…copile sau tinere care nu ai votat!

Nu vreau să-ṭi dau cu trandafirul peste ochi sau să te reneg pentru opṭiunea ta — ci vreau să te iau ȋn braṭe să te inṭeleg! Vreau să inṭeleg și să vorbim despre ce te nemulṭumește și de ce crezi că nu contezi. Vreau să știu ce-ṭi dorești și vreau să te asigur că vocile care se unesc se aud pană ȋn Parlament.

Ȋmpreună am salvat Roșia Montană și am declarat-o site UNESCO — cu preṭul a multor marșuri și a multor oameni bătuṭi la proteste, dar am reușit. Am ȋmpins proiecte de transparenṭă, ȋmpingem ȋn continuare proiecte de salvare a pădurilor Romȃniei, de creștere a copiilor orfani din Romania — SE DAU LEGI, SE INTAMPLA LUCRURI!

Dar nu președintele face asta, legile se adoptă ȋn Parlament și forṭa care ȋmpinge Parlamentul ești TU! Suntem noi toṭi!

Te plictisește că scriu atȃt de mult cu CAPS? Foarte bine! Aș vrea ca acest text să ṭipe la tine să trezească ȋn tine forṭa și ambiṭia de a face ceva!

Un președinte recent al Franṭei — cea mai veche democraṭie de p-aici — avea ca meme: “La force tranquille!” Asta ești și tu …trebuie doar sa pui ștampila “VOTAT!”

PS: Sper ca acest mesaj să circule și să ajungă la cȃt mai mulṭi oameni. Este un manifest pentru (ne)păsare, indiferenṭă și (ne)asumarea acṭiunilor noastre, a viitorului și societăṭii pe care (nu) ne-o creăm. Este un manifest pentru dialog, acceptare și luptă cu mentalităṭi vechi și oamenii machiavelici care le exploatează.

Growth Hacker and Essentialist, #Performance and all around Digital Enthusiast, user behaviour analyzer. Love reading, travelling, arts & all things Japanese.

Growth Hacker and Essentialist, #Performance and all around Digital Enthusiast, user behaviour analyzer. Love reading, travelling, arts & all things Japanese.